Geschiedenis van de Vibrator

geschiedenis van de vibrator

De vibrator zoals wij hem nu kennen is eigenlijk niet ontstaan als genotsmiddel. Hij is bedacht omdat doktoren een remedie zochten tegen hysteria. Hysteria was volgens doktoren een aandoening die vrouwen konden krijgen en de remedie was het door de dokter laten behandelen door de vrouw een paroxisme te geven. Dit is simpel gezegd een orgasme. De doktoren kregen echter zoveel vrouwen die behandeld moesten worden voor hysteria dat ze zelf klachten kregen zoals spierpijn, gewrichtspijn en pijn in hun vingers. Omdat het geen doen was om al die vrouwen te blijven behandelen en ze met hun handen een orgasme te moeten geven hebben ze een oplossing bedacht. Eerst werd er geëxperimenteerd met waterstralen dit gebeurde in de 1860 maar dit was uiteraard niet geschikt om in een dokters praktijk te doen.

In 1880 werd de eerst vibrator uitgevonden. De eerste vibrator was een groot ding en maakte ook erg veel lawaai. Het duurde dan ook niet lang voordat er oplossing werden bedacht om hem kleiner te maken. Dit werd geleidelijk de vibrator zoals wij hem nu kennen.

Rond 1875 kwam de ‘Koperen Zweedse Vibrator’ op de markt. Het apparaat bestond uit een koperen body met een bakelieten kop. Aan het begin van de 20e eeuw werden de vibrators verkocht aan de mensen en daarmee werd de vibrator één van de eerste elektrische apparaten in huis. Vibrators werden op grote schaal gefabriceerd. Hoewel ze in eerste instantie werden verkocht om medische reden was de vibrator de dokterspraktijk ontgroeid.

Vanaf de jaren ’20 werd erkend dat het hier om een seksspeeltje ging toen dit naar buiten kwam werd het speeltje weer door veel mensen gezien als een schande en werd hij sociaal gezien niet geaccepteerd. Vanaf de jaren ’50 werden ze weer meer verkocht, maar dan vermomd als ‘massagestaaf’, haarborstel, apparaat voor de verzorging van nagels, en zelfs als stofzuigeraccessoire. Pas na de seksuele revolutie, in de jaren ’70, werd de vibrator weer als seksspeeltje geaccepteerd.

Ondertussen worden de speeltjes in massa’s verkocht alle soorten en maten zijn te verkrijgen. Nu hoef je gelukkig geen achteraf straatje meer in om je speeltje te kopen, maar kun je zo de seks shop binnen wandelen zonder dat je raar aangekeken word.